Duikstekken La Palma

Duikstekken op La Palma

Duiken op La Palma is het hele jaar door kunnen duiken. Door de ligging van La Palma, de Noordoostpassaat en de hoge bergrug, de Cumbre Vieja, ligt er altijd wel een deel van La Palma in de luwte. Maar ook door de de wisselende golfstroom waardoor de golfrichting en golfhoogte elk seizoen weer anders is, is er altijd wel een plek op La Palma waar je zo het water in kan lopen, zonder branding of hoge golven.

20140912-IMG_0869

Overal duiken

Als de Westkant van La Palma wordt geteisterd door hoge golven en ook nog een flinke storm dan kunnen we zonder problemen aan de Oostkant duiken, en andersom ook. De golfrichting en de golfhoogte zijn de belangrijkste waar we rekening mee moeten houden. Deze zeedeining, die ergens in de Atlantische Oceaan zijn oorsprong vindt kan variëren van 0 meter tot 5 meter. En met een flinke storm tot zelfs 8 meter. De golfrichting draait regelmatig van Noord-West naar Noord-Oost en zeer zelden vanaf het Zuiden. In de winter is deze voornamelijk meer westelijk en in de zomer wat vaker oostelijk. In de andere maanden varieert deze wat vaker. 

Daarom bekijken we elke dag weer waar we het beste kunnen duiken. Aan de hand van weersites zoals AEMET (de Spaanse KNMI) en Windfinder en door het kijken op de webcams kunnen we zeer goed inschatten welke plek het beste is. 

Alle duikstekken zijn uniek, hebben allemaal iets speciaals. Dat maakt het duiken op La Palma erg bijzonder. Veel afwisselend landschap zorgt ervoor dat je duik nooit saai is. En dat ik combinatie met veel onderwaterleven maakt van La Palma een uniek duikbestemming.

duikstekken-kaart

Roques de las Hermanas

Om bij de Roques de Las Hermanas te komen nemen we voor Puerto Naos de afslag naar La Bombilla en volgen we de weg tussen de bananenplantages door. Playa Nueva ligt net boven La Bombilla. Vroeger stonden hier mooie vakantiehuisjes van de Palmero’s en een kiosko. Heel gezellig. Helaas is alles gesloopt en wat rest is een groot strand.

Gelegen tegenover Playa Nueva, liggen 3 rotsen, los Roques de las Hermanas, die bij eb net aan de oppervlakte verschijnen. Vanaf het strand is het nog een aardig eindje lopen, daarom is deze plek beter de beduiken met een boot. Maar de plek is de moeite waard om ook vanaf het strand te beduiken.

Deze duikstek is geschikt voor alle niveau’s. De maximale diepte voor deze duik ligt op de 20 meter. De 3 rotsen maken het makkelijk om je te orienteren en je duikt ook hier door de mooiste bogen (arco’s). Er zit veel murene en trompetvissen. Dit is ook een van de weinige plekken waar je schildpadden kunt tegenkomen. Dus…wie weet!

[display_map marker1=”28.609334|-17.926739 “]

Playa Nueva – Los Guirres

Je gaat richting Puerto Naos en vlak voor Puerto Naos neem je de afslag La Bombilla. Na een slingerweg door de bananenplantages kom je uiteindelijk bij Playa Nueva. Vroeger stonden hier (illegale) vakantiehuisjes van de Palmero’s, nu is het enkel nog maar een strand. Zeer toegankelijk en je kunt hier alle kanten op. De oceaan blijft voor lange tijd ondiep en er is veel te zien op de rotsen langs de kust. 

De duikstek is ideaal voor beginners, het begint met een zandvlakte en daarna duik je op een maximale diepte van 12 meter door een heel mooi doolhof met op het eind nog een prachtige lavaboog om onder door te duiken! Kortom, leuk en makkelijk, wat wil je nog meer!

[display_map marker1=”28.606075|-17.924153″]

 

La Bombilla

la-bombilla-la-palma Op nog geen kilometer afstand van Puerto Naos, richting het Noorden, ligt het kustplaatsje La Bombilla. Een dorpje dat voornamelijk uit illegale (vakantie)huisjes van Palmero’s bestaat. 

Hier duiken we linksom, rechtsom en rechtdoor. Het maakt niet uit. In alle richtingen is La Bombilla een prachtige duikstek, voor alle niveaus. Alweer een duikstek waar genoeg te ontdekken valt op een dag. We maken hier meestal twee duiken: een wat diepere (afhankelijk van het niveau) en een ondiepe duik waarbij we tal van boogjes tegenkomen om onderdoor te zwemmen. Je drijfvermogen oefenen? Dan is dat de juiste plek, de ideale plaats voor een PPB-specialty!

20140908-IMG_0608La Bombilla is zo´n beetje ons huisrif. Vanwege de duikstek zelf maar ook door de omgeving waar je heerlijk kunt genieten van de rust, de zon, de zee en de bewoners van La Bombilla.

Een mooie duikstek voor foto’s ook vanwege het bijzondere onderwaterlandschap. Over het algemeen zit hier niet veel vis maar we komen er vaak sepia’s en roggen tegen. En ook trompetvis, trekkersvis en de Gallo Azul.

Na het duiken is het heerlijk zitten op het schaduwrijke terras van Kioska Varadero, de buurtkroeg. Een duikdag op La Bombilla is een dag echte duikvakantie!

 

[display_map marker1=”28.592209|-17.919701″]

Puerto Naos

DCIM100GOPROGOPR0379.

De duikstek bij Puerto Naos aan het strand bij “la Roca del Mar” (de Rots van de Zee) is een duikstek die we vaak bezoeken. Deze duikstek heeft namelijk heel veel mogelijkheden en is geschikt voor elk niveau. De duikstek is op veel verschillende manier te beduiken en na 4 duiken heb je het hier nog niet allemaal gezien.

De bodem begint met zand en gaat geleidelijk over in rotsen en stenen van gemiddelde grote. Maar al gauw kom je grote rotsen tegen die zeker tot 15 meter hoog kunnen zijn. Om de rotsen heen is veel leven, heel veel leven. De rotsen zelf zijn zwart/grijs, maar vaak begroeid met zeer mooie kleuren. Diep rood en fel oranje. Om de enorme rotsen heen is het prachtig duiken, het is net een doolhof. Hier en daar kom je door kleine canyons en kom je op grote zandvlaktes waar “Garden eel” zit, op zo’n 15 meter diepte.

We duiken hier maximaal tot de 35 meter voor gevorderden en voor duikers met een OW-brevet komen we uiteraard niet dieper dan 18 meter. Stroming is er vrijwel nooit, meestal voel je wel de deining van de golven. Het zicht is meestal goed tot zeer goed.

We duiken – zoals al onze duiken op La Palma – vanaf de kant. De ‘branding’ kan soms lastig zijn, vooral in de wintermaanden, maar met onze aanwijzingen komt iedereen hier zonder kleerscheuren in en uit het water.

20140909-IMG_0703Op deze duikstek duiken we het hele jaar door. In de winter kan de oceaan wel eens te ruw zijn aan de westkant, maar dan wijken we uit naar het Oosten, een halfuurtje rijden vanaf ons duikcentrum in Los Llanos.

Voor nachtduiken is dit “the place to be”. Een van de mooiste plekken op de Canarische eilanden om een nachtduik te maken.

Naast deze duikstek, bij “La Roca del Mar”, bevinden zich nog twee duikstekken bij Puerto Naos: Puerto Naos Hotel Sol en Puerto Naos, Casa Blanca. Genoeg plekken dus om heel veel te duiken.

[display_map marker1=”28.586481|-17.911547″]

 

Casa Blanca

casa-blanca-1

Casa Blanca is een nieuwe duikstek die we vanaf dit jaar (2013) aan ons aanbod hebben toegevoegd. Een prachtige duikstek met een zeer bijzonder en spectaculair landschap. En waar heel vaak een verrassing op ons ligt te wachten, een grote rog bijvoorbeeld, of een egelvis. We hebben hier zelfs ooit een manta gespot! Daarnaast veel ander leven, wat je op de andere duikstekken ook tegen kunt komen.

casablanca3We kunnen hier alleen duiken als de Westkant rustig is en als het eb is. Het is een beetje klauteren naar beneden maar zeer goed te doen. En we zijn er om je te helpen, nietwaar?

Casa Blanca ligt net onder Puerto Naos, op de foto zie je rechtsboven nog net Hotel Sol liggen. Dus dichtbij ons duikcentrum gelegen, nog geen 20 minuten met de auto. 

 

 

 

[display_map marker1=”28.580508|-17.908135″]

Malpique

malpique-torenVoor het duiken bij Malpique zakken we helemaal af naar het Zuiden. Een mooie autotocht langs de vulkanen en met een mooie uitzicht over de Westkust en de Atlantische Oceaan.

Malpique is een bijzondere duikstek en met een adembenemend onderwaterlandschap. Prachtige basaltformaties, meerdere grotere bogen ( > 40 meter) en de “Torre de Malpique”, een enorme staande rots op grote diepte ( >50 meter). En een mooie wand waar we meestal langs duiken ( < 30 meter). Maar deze duikstek staat ook zeer bekend om de 40 kruizen die op ongeveer 16 meter diepte staan. Daar zit een bijzonder verhaal aan vast, dat je hier kunt lezen.

We maken hier altijd twee duiken, de eerste duik gaat meestal (afhankelijk van het brevet) naar de Torre en langs een wand op ongeveer 25 meter diepte waar vaak veel murene zit. De tweede duik gaat lang de kruizen en het labyrinth. Op de terugweg komen wel langs een overhangende rots waar vaak veel grote trompetvissen en trekkersvissen zitten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVoor duikers die in het bezit zijn van een PADI OW brevet (of gelijkwaardig) maken we de duiken natuurlijk tot de voorgeschreven diepte van 18 meter. Ook dan is er genoeg te zien voor 2 duiken!

Na de twee duiken gaan we weer huiswaarts en maken nog een tussenstop bij Playa de la Zamora of Punta Larga om wat te drinken en te eten. Wederom van het mooie uitzicht genietend!

Duiken bij Malpique is niet altijd mogelijk. Bij nieuwe en volle maan kunnen we daar niet duiken ivm zeer sterke stroming. Ook met een westelijke golvenrichting kunnen we niet bij Malpique duiken.

[display_map marker1=”28.456826|-17.846841″]

 Het verhaal over ‘De martelaren van Tazacorte’.

Op 17 juli 1570 vonden 40 jezuïeten de dood in de buurt van Punta Larga (Fuencaliente). Het schip “Santiago” vertrok vanuit Portugal met bestemming Brazilië. De jezuïeten, onder leiding van Vader Ignacio de Acevedo, wilden een tussenstop maken in Santa Cruz de La Palma (destijds de derde grootste haven van de wereld), maar toen ze merkten dat ze achtervolgd werden door piraten, besloten ze naar Tazacorte te varen.

 Bij aankomst in Tazacorte, was Vader Acevedo uiteraard zeer verbaasd toen hij daar zijn oude vriend Melchor de Monteverde y Pruss, tegenkwam. Don Melchor nodigde zijn oude vriend uit op zijn landgoed en als dank gaf de priester een kleine kist met relikwieën. 

Denkende dat de piraten hun pogingen opgegeven hadden, zetten ze (dicht onder de kust varend) koers naar Santa Cruz. Voor de kust van Fuencaliente werden ze door hugenoot en piraat Jaques Souris, een afvallige katholiek en papenhater, overvallen.

Bij de tweede entering sprong een groot aantal piraten over en opende boven- en benedendeks de jacht op alles wat een zwarte rok droeg. Sommigen doodden ze meteen, anderen kleedden zij uit tot op het blote lijf, hakten hun handen af en gooiden ze zo in zee. Eén jezuïet overleefde de slachtpartij, Joao Sanchos. Hij was kok en zo’n iemand konden de piraten gebruiken. Hij kon het dus navertellen.

malpiqueOp de plaats waar de jezuiëten in de zee zijn gegooid heeft men in 2000 de slachtpartij herdacht door 40 kruizen te laten afzinken ter ere van de martelaren. Daarvoor waren de 40 jezuïeten net helig verklaard. Een echt onderwatermonument dus en beschreven als een van de topspots in Spanje!

In de kerk van Tazacorte zijn een aantal schilderijen te zien die het gehele verhaal vertellen. In de kerk van ‘Nuestra Señora de Angustias’ zijn de kelk en de relikwieen te vinden.

Op 15 juli wordt deze gebeurtenis herdacht tijdens de processie voor de heilig verklaarde Martelaren van Tazacorte (Santos Mártires de Tazacorte. Procesión del beato portugués Ignacio de Acevedo.)

El Faro

El FaroHelemaal in het Zuiden, vlakbij de twee vuurtorens en de zoutbekkens ligt de duikstek El Faro (wat vuurtoren betekent). Een mooi strand waar je zo het water in kunt lopen voor twee hele mooie duiken. Na een stukje uitzwemmen, onder water, kom je bij een markante vierkante rots op een diepte van 10 meter. Grote kans dat je daar een hele school trompetvissen tegenkomt en hopelijk ook nog een egelvis. 

El-Faro-800De eerste duik gaan we naar links en volgen we een enorme basaltwand, werkelijk schitterend! De tweede duik gaat richting de kruizen van Malpique. Beide duiken zijn niet erg diep (max 18 meter) waardoor je heeel lang kunt genieten van het bijzondere landschap. 

Kans op roggen, engelhaaien, zeepaardjes en soms ook nog wel eens een schildpad. Het blijft een verrassing daar in het Zuiden!

[display_map marker1=”28.455628|-17.84477″]

 

 

Las Cabras

las-cabras1  Voor het duiken bij Las Cabras zakken we helemaal af naar het Zuiden. Een mooie autotocht langs de vulkanen en met een mooi uitzicht over de Oostkust en de Atlantische Oceaan. De rit er naartoe is al de moeite waard!

las-cabras-zwart-koraalLas Cabras ligt op een zeer bijzondere plek. Om er te komen kom je voorbij de vuurtoren El Faro en de zoutpannen en langs een viertal windmolens. Over onverharde hobbelwegen door het zwarte lava landschap. Als je niet weet dat het een duikstek is, zou je er nooit komen. Mooi ruig en ongerept.

cabras-francis-perezWe maken hier altijd twee duiken, de eerste duik gaat langs een wand. Deze wand heeft verschillende trappen en kan dus zo diep gaan als we willen (kunnen en mogen). Het onderwaterlandschap is hier weer compleet anders dan op andere plekken van het eiland. Op deze duikstek is het zwarte kortaal goed te zien, op ongeveer een diepte van 30 meter.De tweede duik maken we wat ondieper en als het water rustig genoeg is kunnen we nog naar een ondiepe tunnel zwemmen.

Na de twee duiken gaan we weer huiswaarts en maken nog een tussenstop bij Playa de la Zamora of bij Punta Larga om wat te drinken en te eten. Wederom van het mooie uitzicht genietend!

Duiken bij Las Cabras is niet altijd mogelijk. Bij nieuwe en volle maan kunnen we daar niet duiken i.v.m. stroming. Vaak is het er in de zomermaanden te onstuimig met de golven. Het is een prima duikstek voor alle niveaus en zelfs voor cursussen!

[display_map marker1=”28.465588|-17.831294″]

 

La Bajita

La-Bajita-La-PalmaEen van de duikstekken in het Oosten waar we regelmatig komen is La Bajita, onder de rook van de luchthaven van La Palma. Het bijzonder van deze duikstek is dat hier wit zand op de bodem ligt, i.p.v. het zwarte zand dat vrijwel overal is. Een zeer mooie en eenvoudige duikstek, geschikt voor alle niveau’s. We zien hier regelmatig sepia’s en inktvissen. Het zicht is hier vrijwel altijd goed en zeker als de golven op de Westkant beuken kunnen we hier een mooie rustige duik maken.

Hoe vaker je hier duikt, hoe mooier de duikstek wordt. Er valt steeds meer te ontdekken. Vooral, als het zicht goed is, is het landschap met mooi begroeide rotsen, die uit het witte zand uitsteken een genot voor het oog. Een van onze favorieten dus!

[display_map marker1=”28.614988|-17.754373″]

 

El Fraile

el-fraileMet een gunstig getijde kun je hier het water in met een enorme commandostap, of je neemt gewoon de trap naar beneden! El Fraile ligt tussen het vliegveld en de duikstek La Bajita. Ook hier is het landschap zeer mooi, woest en veel rotsen. En daartussen natuurlijk veel leven. Mooi om te combineren met La Bajita, een duikje hier en de volgende in La Bajita. En wat we soms ook wel eens doen, van de ene naar de andere stek duiken. Genoeg mogelijkheden dus!

Na de duik drinken we vaak wat bij Casa Goyo, een van de beste visrestaurants van La Palma. Wij eten geen vis maar gunnen het een ieder om hier van een visje van de gril te genieten. 

 

[display_map marker1=”28.616061|-17.75267″]

 

Las Puertas – Aeropuerto – Vliegveld

vliegveld

Ook voor een duik bij Las Puertas moet de oceaan zich een dagje rustig houden. Maar als je er kunt duiken, dan heb je ook wat!

Hier kun je een diepe duik maken met wit zand, veel goudzwammen op de rotsen en basaltformaties. Erg indrukwekkend! En heel veel boogjes om onderdoor te zwemmen. Meestal maken we hier maar een duik.

 

Los Cancajos

Om bij Los Cancajos te duiken moeten we naar het Oosten afreizen, door de ‘tunnel van het weer’. Als de omstandigheden aan de westkust niet geschikt zijn om te duiken dan is de kans groot dat aan de oostkant de oceaan als een spiegel is en de zon volop schijnt. Laatst noemde iemand het nog ‘the magic tunnel’.

los_cancajosLos Cancajos is niet bepaald het mooiste stukje La Palma dat we je kunnen laten zien. Alhoewel het strand zelf wel mooi is, het plaatsje zelf bestaat uit voornamelijk toeristen accommodaties en wat restaurantjes. Onder water is het gelukkig een stukje mooier.

Hier kun je op zeer veel verschillende manieren duiken, de duikstek is groot genoeg om wel 4 soorten duiken te maken. De plek is ook zeer geschikt voor de eerste paar lessen van de Open Water cursus omdat een gedeelte binnen de zeekering ligt, een baai waar het maximaal 10 meter diep is.

Na het duiken zijn er genoeg terrasjes om even wat te drinken en te wachten voordat we weer terug mogen. Vanwege de rit over ‘de Cumbre’ moeten we minimaal 1 uur wachten voordat we terug kunnen.

[display_map marker1=”28.653226|-17.759659″]